Studeren in Nederland

Jaarlijks verhuizen veel jongeren naar Nederland om hier aan een studie beginnen of voort te zetten. Het is belangrijk om je als student goed voor te bereiden op het studeren in Nederland. Op deze pagina krijg je beknopte informatie over het studeren in Nederland met doorverwijzingen naar websites waar er uitgebreider informatie staat.

Oriënteren
  • Er zijn veel mogelijkheden om je als (aankomend) student te oriënteren op een studie in Nederland.
  • Studiekeuze 123 geeft objectieve informatie over alle HBO en WO opleidingen in Nederland.
  • Kies MBO geeft objectieve informatie over alle MBO opleidingen van Nederland.
  • Studiekeuze 123 heeft een handige checklist voor het ontdekken, vergelijken en kiezen van een opleiding.

Als de aanvraag compleet is ingediend via intake.vergunningenloket@immigrationcur.org, krijgt de aanvrager per mail een bewijs dat de aanvraag in behandeling is genomen. Vereiste documenten voor de aanvraag Verklaring van Rechtswege:

Voorbereiding

De Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) geeft informatie over het studeren in Nederland en is onder andere verantwoordelijk voor het voorlichten en begeleiden van studenten uit Curaçao. Op de website van de SSC staat informatie over het studeren en wonen in Nederland en heeft ook de mogelijkheid om een bericht naar hun te sturen voor aanvullende vragen of als er iets onduidelijk is.

Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is er ook informatie te vinden over vele praktische zaken en wat je moet regelen om in Nederland te kunnen studeren. Klik hier voor een Webinar over Studiefinanciering aanvragen vanuit het Caribisch gebied en tips over andere praktische zaken zoals een bankrekening en zorgverzekering.

In Nederland

Na je aankomst in Nederland zijn er een aantal dingen die je als student moet doen voor je aan je studie kan beginnen. Denk aan het inschrijven bij de gemeente, het openen van een bankrekening en het afsluiten van een zorgverzekering. Klik hier voor een checklist van DUO met een overzicht van de belangrijkste zaken die geregeld moeten worden na aankomst in Nederland.

Het informatieblad “Informatie voor studenten uit Aruba, Curaçao, St. Maarten en Caribisch Nederland voor inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP)” beschrijft hoe je je kan inschrijven in Nederland en waar je rekening mee moet houden. Het kan tot vier weken duren voordat de inschrijving is afgerond, dus zorg ervoor dat je op tijd in Nederland bent om alles te regelen voor de start van het collegejaar.

Huisvesting

Het is belangrijk om op tijd te beginnen met het zoeken naar een woning / kamer in Nederland. Het aanbod van woningen / kamers en waar je je moet inschrijven verschilt per gemeente. Het Curaçaohuis kan niet bemiddelen bij het zoeken naar een woning in Nederland.